Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/juletrauma.dk/public_html/wp-content/themes/minimalisto/functions.php on line 0
Juletrauma 1 – 2013

Dagens indlæg

 

Juletrauma 1 – 2013

Åh jul, du glade og dejlige jul… eller noget!

Af: Britt  – Twitter

britt

 

 

 

 

Når jeg tænker tilbage på min barndoms juleaftener, så er der ikke rigtig nogen, der stikker ud. Ikke nogen juleaftener, som jeg husker som specielt gode eller mindeværdige. De var nu hyggelige nok; Disneys Juleshow, and, flæskesteg, ris a la mande, gaver og slik.

Same shit, different year… med det klassiske foto af min storebror og jeg siddende foran juletræet.

Jeg kommer fra en familie, hvor man ikke er særligt tætte. Mine forældre virkede ikke særligt tætte. Mine forældre og jeg var ikke særligt tætte. Min bror og mine forældre var ikke særligt tætte. Ham, altså min bror, har jeg heller ikke noget særligt tæt forhold til (om end jeg holder meget af ham – og af hans kone og skønne unger).
Vi var en familie, der aldrig har sagt eller vist, at/om man elskede og holdt af hinanden.

Måske startede mit stramme forhold til jul – og juleaften – for alvor dengang i 1994, da min far døde. Jeg var 21 år, og hans død var ligesom én grund mindre for familien til at være sammen.
Samme år som min far døde (eller året efter) inviterede noget familie et år til juleaften. Men da det var dårligt vejr, ønskede min mor ikke at deltage, da hun ikke ville køre bil i dårligt vejr. Og offentlig transport, nej, det skulle hun i hvert fald ikke benytte. Det var beskeden fra hende. Så der sad min bror og jeg sammen med en kusine og hendes mand. Jeg holder meget af dem, men det var nu lidt mærkeligt. Jeg følte, at vi var valgt fra af vores egen mor.

Jeg har, så længe jeg kan huske, haft et kompliceret forhold til min mor. Det har medført, at jeg har haft perioder på år, hvor jeg ikke har haft kontakt med min mor, og i de perioder har jeg naturligvis ikke holdt jul med hende. I stedet har jeg holdt jul sammen med min bror, hans familie og svigerfamilie. Det var egentlig gode og hyggelige aftener, men fordi min bror og jeg ikke er specielt tætte, så følte jeg aldrig rigtig, at jeg ”hørte til”. Følte mig mere som hende den sørgelige og triste faster, der ikke havde andre.

I nogle år havde jeg en kæreste med hvem jeg holdt jul – med hans familie. Det var gode stunder. Endelig følte jeg, at jeg hørte til.

For et par år siden spurgte min bror, om jeg og kæresten ville med til juleaften hos hans svigerforældre. Det ville vi gerne, det havde jeg jo prøvet før. Men et par uger efter fik jeg at vide, at det gik ikke. De havde ikke plads nok til så mange gæster (tror ikke, at min bror havde clearet af med værtsparret, at han ville spørge os). Fair nok! Men igen følte jeg, at jeg/vi blev valgt fra. Min bror tog dog sagen i egen hånd, valgte selv at lægge hus til, for hos dem ”er alle velkomne, om så vi skal sidde på gulvet og spise”. Men alligevel gjorde det lidt naller “at blive valgt fra”.

Nu er jeg single og føler mig igen som ”hende den sørgelige og triste, der ikke har andre”.

Sidste år tog jeg så en beslutning om, at jeg ikke ville sidde hos nogen med følelsen af ”ikke at høre til”. Jeg takkede derfor pænt nej, da min bror inviterede til jul.

I mit hjerte havde jeg kun lyst til at være sammen med én person den aften. Den person, hvis selskab jeg for første gang i mange år havde følt mig hjemme i. Men vi var jo ikke kærester mere – jeg havde selv afsluttet forholdet et halvt år forinden.

Så jeg valgte at være mig selv – alene.

Det var mærkeligt, og jeg skal gerne indrømme, at det var med en knude i maven.

Jeg prøvede virkelig at være cool omkring det. Følte mig faktisk også on top of things. Ja ja, det skal sgu nok gå! Selvfølgelig skal det det!! Altså lige indtil den 24. december!
Jeg var ved at kaste op over julemusik, julefilm, folk i pænt tøj på gaden med poser og sække med gaver.
Som dagen og aftenen skred frem, var jeg ved at kaste op, når jeg tænkte på de mange glade familier, der sad rundt om med glæde, grin, god mad, rødvin, juletræer, stearinlys, varme, gaver og kærlighed.

Det var selvpineri at hoppe på Facebook og Twitter. Glade opdateringer og masser af glade billeder.

Ja, jeg indrømmer; jeg havde sgu ondt af mig indimellem den aften! Havde jeg valgt mig selv fra? Eller til? Det fandt jeg aldrig rigtig ud af…

Nu har jeg så balladen igen i år. Intet har ændret sig i forhold til sidste år. Så min jul bli’r nok en gentagelse. Nu håber jeg bare, at jeg er i bedre træning.

Glædelig jul! Og husk så at vise hinanden, at I elsker hinanden…

5 comments

 1. Dorte Krogsgaard
  01/12/2013

  Åhh, du. Er det en mulighed at være den, der inviterer andre til jul hos dig? Jeg har ikke børn og genkender den der med at være fasteren på visit. For at det skal være ligeværdigt, skal man være vært på skift. Men børnefamilier vil have det på deres egen måde hos sig selv. En anden mulighed er at tage på ferie. Langt væk. Eller tilbyde at tage vagten som radioavisvært juleaften 😉

  • Britt
   01/12/2013

   Tak for beskeden 🙂
   Jo, jeg kunne godt selv invitere. Men – hvis jeg ser bort fra, at jeg bor på 50 kvm 🙂 – så mangler jeg stadig følelsen af at “høre til” og “være god nok” og det er den mangel, at det hele bunder i. Det erkender jeg nu, og jeg ved, at der kun er én vej -> arbejde for at blive den kvit.
   Og RA kan da bare ringe 🙂

   • Lisbeth Grum-Schwensen
    08/12/2013

    Hej Britt
    Jeg nikker genkendende til dine oplevelser omkring juleoplevelser. Jeg har rigelig kendskab til det med at sidde alene. Jeg har affundet mig med det gennem årene. Jeg har min dejlige hund Sille, og skal yderligere passe Nika. Hvis du har lyst er du velkommen. Mange hilsner Lisbeth og Sille

 2. Kristian Danholm
  02/12/2013

  Hej Britt. Jeg har godtnok børn, men de er hos deres mor, og udover min egen forliste kernefamilie, har jeg det nøjagtig ligesom dig. Faktisk ret præcist beskrevet. Så i år gør jeg som Dorte siger; jeg tager værts-vagten på Radio24syv – jeg møder 15-01. Hvis du ikke finder på andet, kan du jo kigge forbi 🙂

 3. Lama J.
  05/12/2013

  Hej Britt

  Dejligt at du deler. Min umiddelbare tanke er; hvis du får en invitation, så hører du til! <3

  Man kan komme i træning til at være alene, eller i træning til at fortrænge følelsen af ikke at høre til. Jeg har været lidt i begge lejre, men foretrækker efterhånden den sidste.

  Det er jo så nemt at skrive, så håber ikke du tager det ilde op. Tror aldrig nogen har flyttet en fest eller sammenkomst for at der skulle være plads til mig, så blev helt glad over det med at din bror lagde hus til så dig og din daværende kæreste kunne være med.

  God jul til dig, af den slags som du vælger :o)

Skriv et svar

Name*

e-Mail * (will not be published)

Webside